Anky van Grunsven

Anky van Grunsven Sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Anky van Grunsven kan goed onder woorden brengen waarom juist zij zo succesvol is. Passie, discipline, innovatie en talent zijn allemaal steekwoorden die ze hoog in het vaandel heeft staan.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

    

   Anky van Grunsven, geboren op 2 januari 1968 te Erp, kreeg toen zij zes jaar oud was haar eerste pony. Vanaf haar zevende jaar ging zij landelijke wedstrijden rijden, in zowel springen, dressuur als crossen (SGW). Na het behalen van haar HAVO-diploma besloot zij om professioneel te gaan rijden en lesgeven. Anky nam in 1988 deel aan de Olympische Spelen in Seoul. Twee jaar later werd het duo voor het eerst Nederlands Kampioen.

    

   In 1994 werd Anky in Den Haag Wereldkampioene op het onderdeel kür op muziek tijdens de Wereldruiterspelen. Met Bonfire pakte zij vervolgens in totaal acht maal de nationale dressuurtitel. De eerste keer in 1991 waarbij Bonfire’s Symphony als kürmuziek een grote rol speelde. Vijf keer won zij de Wereldbekerfinale met Bonfire, een titel die ze later nog viermaal zou pakken met Salinero. De kroon op het werk met Bonfire was zonder meer het winnen van Anky’s allereerste individuele gouden medaille op de Olympische Spelen in Sydney. Tijdens deze Spelen zat er eveneens teamzilver in, een plak die vier jaar daarvoor in Atlanta ook werd behaald. Bonfire sloot zijn carrière hierna af.Na het succes van de Olympische Spelen van Sydney volgden er nog twee sportieve hoogtepunten voor Anky. Tijdens de Olympische Spelen in Athene (2004) en Hongkong (2008) pakte ze opnieuw individueel goud, ditmaal met Salinero. Dankzij Salinero schreef Anky geschiedenis: nooit eerder won een ruiter drie keer op rij individueel goud. Daarmee is Anky de meest succesvolle dressuurruiter aller tijden. Ook won Salinero viermaal de finale van de Wereldbeker.
   In 1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 2000 en 2004 werd Anky uitgeroepen tot “Ruiter van het Jaar” van Nederland door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Tevens werd ze tijdens het bekende Sportgala geëerd als Sportvrouw van het Jaar in 1994 en ontving hiervoor een Jaap Eden.

    

   In 2001 werd Anky door de KNHS uitgeroepen tot “Ruiter van de Eeuw”. Anky is vanwege haar Olympische successen ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2012 ontving ze tijdens het NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs en in 2013 liep ze mee als heraut tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander.