Dick Jol

dick jol sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Dick Jol behoort tot Nederlands beste scheidsrechters ooit. Hij heeft jaren lang gefloten op het hoogste niveau en heeft zelfs een Champions League Finale gefloten.

   

  Bij Dick Jol bent u aan het juiste adres voor lezingen en presentaties over voetbal gerelateerde (veiligheids)zaken.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

    

   Dirk Zier Gerardus (Dick) Jol (Den Haag, 29 maart 1956) was een Nederlands voetbalscheidsrechter en voormalig profvoetballer en is tegenwoordig voetbaltrainer. Als profvoetballer speelde Dick Jol onder meer bij NEC en in België bij K.V. Kortrijk.

    

   In 1985 floot Jol zijn eerste wedstrijd bij de amateurs om uiteindelijk in 1992 in de A-categorie uit te komen. Vanaf 1993 floot hij ook internationale wedstrijden. In 2001 was Jol scheidsrechter bij de finale van de Champions League tussen Bayern München en Valencia CF.

    

   Met ingang van januari 2007 ging Jol weer profduels leiden. Nadat hij eerder weigerde de nieuwe cao voor arbiters te aanvaarden, heeft hij alsnog een contract gesloten met de KNVB dat loopt tot eind 2009. Op 20 oktober 2007 trok Jol zijn 1000e gele kaart in de Eredivisie. Sprockel (Vitesse) had de twijfelachtige eer deze gele kaart in ontvangst te mogen nemen.

    

   In het seizoen 2007/2008 werd Jol gekozen tot scheidsrechter van het jaar; hij ontvangt hiervoor de Gouden Kaart. Met ingang van 14 juli 2008 besluit Jol definitief een punt achter zijn carriere te zetten. Dit is in overleg met de KNVB gegaan nadat Jol op 11 juli kritiek leverde op de Nationale Voetbalbond, nadat hij niet de afscheidswedstrijd van voetballer Jaap Stam mocht fluiten. De KNVB-scheidsrechtersbaas Uilenberg had Luinge aangesteld, terwijl Stam zelf had gevraagd Dick Jol te sturen.

    

   Dick Jol is naast scheidsrechter ook trainer. In het seizoen 2006/2007 is hij kampioen geworden met CVV Berkel in de 4de Klasse B (west). In 2008 werd Jol de nieuwe hoofdtrainer van Blauw-Zwart te Wassenaar. Dick Jol nam met zijn assistent de 3e klasser onder handen. Vanaf 2011 nam Jol de A-junioren van CVV Be Fair onder handen. In 2014 werd hij werd hoofdcoach van Hvv RAS

    

   Ook is Jol enkele keren verschenen in Tv-programma’s. Begin 2007 was Jol te zien in de zevende serie van Wie is…de Mol?. Dick was daarin niet de Mol, hij viel in Aflevering 6 af. In de zomer van 2007 was Dick Jol de vaste starter in het televisieprogramma Te land, ter zee en in de lucht. Hij trad hiermee in de voetsporen van onder meer Martin Barel, Hans Versnel, Johan Vlemmix en oud-scheidsrechter John Blankenstein