Epke Zonderland

epke zonderland sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Epke vertelt graag over hoe hij in navolging van zijn zus en broers bij de plaatselijke gymvereniging DOS in Lemmer ging turnen. Hoe hij op zijn zesde deel ging uitmaken van de ‘herenploeg’ te Heerenveen. Hoe de bouw van de nieuwe turnhal in deze plaats in 1993 het turnen een enorme impuls gaf in de regio. Hoe zijn trainingsuren omhoog gingen en hij voor het eerst internationaal doorbrak. Hoe hij met blessures te kampen kreeg en dit als uitwerking had dat hij zich moest specialiseren.

   

  Maar dit is pas een tipje van de sluier van een presentatie met een gouden randje.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

    

   Epke Zonderland is een Nederlands topturner, die lange tijd als doel had Olympisch goud te winnen. Inmiddels weten we allemaal op welke glorieuze wijze hij zich deze medaille heeft weten toe te eigenen tijdens de spelen in Londen.

    

   Epke won zijn eerste prijs bij de junioren in 2004 op het EK in Ljubljana. Datzelfde jaar werd hij ook Nederlands kampioen meerkamp, deze titel nam hij over van zijn broer. Op het WK in Melbourne, 2005, waren Epke en Jeffrey Wammes de eerste Nederlandse mannen die zich wisten te plaatsen voor de meerkampfinale. Epke haalde een elfde plaats in het eindklassement. In 2006 won hij zijn eerste wereldbekerwedstrijd. In Teheran haalde hij goud op het onderdeel rek. Een jaar later leverde hij een unieke prestatie op het EK in Amsterdam: hij eindigde in de meerkamp als zesde. Nog nooit eindigde een Nederlandse man zo hoog in de meerkamp. Op de brug won hij een bronzen medaille. Bij de wereldkampioenschappen in Stuttgart verdiende Zonderland een nominatie voor de Olympische Spelen van 2008. Op de OS werd hij door een val zevende. Hij was de eerste Nederlandse mannenturner sinds 1928, die meedeed op de Olympische spelen. In 2011 won hij op het EK in Berlijn zijn eerste gouden medaille op de rekstok. Hij plaatste zich voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Op de OS won hij goud op de rekstok met in zijn oefening een Cassina-Kovacs-Kolman-combinatie; een drievoudig turnelement welke nog nooit in een wedstrijd was uitgevoerd.

    

   Zijn prestatie werd geroemd wegens ‘de oefening van zijn leven’, maar Zonderland werd vooral bekend vanwege zijn aimabele persoonlijkheid en de wijze waarop hij, door zijn focus, de prestatie had weten neer te zetten en hierdoor boven zichzelf was uitgestegen. Op 6 oktober 2013 won hij op het WK turnen in Antwerpen goud op de rekstok. Een jaar later op 12 oktober 2014 behaalde hij tijdens het WK in Nanning wederom goud. Kortom Epke heeft Nederland als turnland op een ongelooflijke manier op de kaart gezet.

    

   Nu de man naast dit hectische leven ook nog eens Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen studeert, waar hij ook inmiddels zijn bachelor heeft behaald, vragen we ons af welke succesformule aan dit alles ten grondslag ligt.