Gerard Nijboer

gerard nijboer Sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Gerard Nijboer is een succesvol Nederlands hardloper en heeft tijdens zijn carrière de benen uit zijn lijf gelopen. Hij geeft op dit moment clinics en presentaties over de onderwerpen gezondheid & vitaliteit, doorzettingsvermogen en doelen stellen.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

   Gerardus Hermanus Maria (Gerard) Nijboer (Hasselt, 18 augustus 1955) is een voormalige Nederlandse marathonloper. Hij kreeg in Nederland grote bekendheid wegens het behalen van olympisch zilver en de Europese titel op de marathon. Verder is hij drievoudig Nederlands kampioen op de 25 km en drievoudig Nederlands kampioen op de marathon. Hij heeft nog altijd het Nederlands record  in handen op de 25 km en was lange tijd Nederlands recordhouder op de marathon.

    

   Nijboer brak in 1980 met zijn overwinning op de marathon van Amsterdam het Nederlands record op de marathon in een tijd van 2:09.01. Deze tijd zou pas 23 jaar later door Kamiel Maase worden verbroken. Nijboer won in totaal viermaal de marathon van Amsterdam. In 1982 werd Nijboer in Athene Europees Kampioen. Dat jaar werd hij gekozen als Nederlands sportman van het jaar.

    

   Zijn grootste succes was het winnen van een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1980 in Moskou. Hij liet alleen de regerend kampioen Waldemar Cierpinski (DDR) voor zich, ondanks het feit dat hij tot twee keer toe zijn water miste. Op het 30 kilometerpunt veegde Cierpinski alle bekers water van tafel en op het 35 kilometerpunt stonden de verzorgers niet achter de tafel maar ervoor. Hij nam ook deel aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles  en Olympische Spelen van 1988 in Seoel.

    

   Ten tijde van zijn loopsuccessen was hij van beroep verpleger. Na zijn actieve sportcarrière werd Nijboer bondscoach en coördinator wegatletiek van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie, de KNAU Ook schreef hij enige tijd een column in het tijdschrift Runners – maandblad voor de loopsport. Tegenwoordig is hij senior adviseur loopsport bij de KNAU en heeft zijn eigen bedrijf. Bovendien is hij regelmatig co-commentator voor Studio Sport bij marathonwedstrijden.