Jan Mulder

jan mulder sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Als oud voetballer, tafelheer, columnist, schrijver, acteur en tv persoonlijkheid heeft Jan Mulder genoeg kennis om voor u een presentatie te verzorgen. Met een altijd spraakmakende mening die hij niet onder stoelen of banken schuift en zijn bijzondere manier van vertellen is Jan Mulder een fantastische spreker.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

    

    

   Johan (Jan) Mulder (Bellingwolde, 4 mei 1945) is een Nederlandse ex-voetballer, columnist, schrijver, acteur en televisiepersoonlijkheid. Op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij het bescheiden Winschoten VV en voetbalde hij voor verscheidene vertegenwoordigende elftallen. Bij WVV vormden Mulder een aanvalsduo met Sietze Veen. In het seizoen ‘63/’64 werd Mulder kampioen met WVV en scoorde de topschutter 37 maal. Dit leverde hem samen met Veen een transfer op naar het Belgische Anderlecht. De transfer ketste af omdat Mulder zich te goed voelde om eerst voor satellietclub Racing Tienen uit te komen.

    

   Het jaar daarna werd Mulder als eerste amateurspeler ooit opgeroepen voor Jong Oranje en verkaste hij uiteindelijk toch naar Anderlecht. In het shirt van Anderlecht wist Mulder de eerste Nederlandse topschutter in België te worden en behaalde hij het Nederlands elftal. In totaal werd Mulder vier keer Belgisch kampioen en won hij twee keer de beker in zeven jaar.

    

   In 1972 vertrok Mulder naar Ajax. In zijn eerste seizoen kwam hij amper aan spelen toe door een knieblessure. Na het vertrek van Cruijff bij Ajax, wist Ajax geen potten meer te breken en werd het twee seizoenen achter elkaar derde in de competitie. Na afloop van het seizoen 1974/’75 liet mulder zich op zijn dertigste medisch afkeuren vanwege zijn slechte knie.

    

   Na zijn carrière als voetballer ging Mulder aan de slag als columnist. Hij schreef columns voor de weekbladen De Tijd en Elsevier. In de Volkskrant schreef Mulder samen met Remco Campert de column CaMu. Samen met Campert was hij ook verantwoordelijk voor de tekst van Het Groot Dictee Der Nederlandse Taal. Door zijn rol in het programma Barend en Van Dorp kwam Mulder bekend te staan als een emotionele persoonlijkheid die heftige kritiek had op de politiek. Vanaf 2005 ging Mulder aan de slag als voetbalanalist voor de zender Talpa en later Tien. Met ingang van 2008 is hij analist bij het programma Studio Voetbal bij de NOS. Mulder is ook vaste tafelgast bij De Wereld Draait Door, waar hij ook zijn kritiek niet onder stoelen of banken schuift.