Joop Alberda

joop alberda sportboekingen

Contact

Over de spreker

 

Joop Alberda, uitgeroepen tot sportmanager van de eeuw. Tijdens een presentatie komt onder meer zijn aanpak aan de orde: alles tot op de bodem uitstippelen en niets aan het toeval overlaten.

Informatie

Tel: 085 – 7821023

Email: info@sportboekingen.nl

Bel mij terug

Biografie

 

Joop Alberda heeft zelf gevolleybald op Eredivisieniveau bij Groninger vereniging Lycurgus en GSVV Donitas. Hij behaalde zijn grootste successen echter als coach. Tijdens zijn carrière als volleybalspeler merkte Joop dat hij gevoel had voor het trainings- en coaching-aspect van sport in het algemeen en volleybal in het bijzonder. Hij liet zich hierbij inspireren door de Amerikaan Doug Beal, die in 1985 olympisch goud won in Los Angeles en wiens strategische aanpak, Joop zeer aansprak.

 

Door zijn eigen draai te geven aan de aanpak van Beal, won hij als coach van het Nederlands Heren Volleybalteam Olympisch Goud in Atlanta 1996, welke gebeurtenis door het Nederlandse publiek tot sportmoment van de twintigste eeuw werd verkozen. Tijdens de historische Olympische Spelen van Sydney 2000, Salt Lake City 2002 én Athene 2004 was hij dé topsport inspirator. Onder zijn bezielende leiding heeft Nederland in totaal 58 Olympische medailles behaald.

 

Om de opsomming nog eens lichtelijk voort te zetten ontving Alberda in 1996 de prijs voor beste volleybalcoach van de wereld en in 2005 een award als Sportmanager van de eeuw, vanwege zijn bijdrage aan de economische waarde van de sport. Hij was in 2007 en 2008 general manager van het Russisch voetbalelftal met Guus Hiddink als coach. In 2010 werd hij algemeen manager van de wielrenploeg Cervélo.