Kees Jansma vindt met de respectabele leeftijd van 70 jaar een mooi moment om te stoppen

Kees Jansma

26 jul Kees Jansma vindt met de respectabele leeftijd van 70 jaar een mooi moment om te stoppen

Kees Jansma bereikt volgend jaar de respectabele leeftijd van 70 jaar. Een mooi moment om te stoppen met zijn televisiewerk, vindt hij. En om een boek te schrijven: Terug naar Hilversum, een halve eeuw sportjournalist. “De vedettes kent iedereen, ik koester juist die andere types.” Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de Panorama van deze week.

Hoe is die droom om voetbalverslaggever te worden ontstaan?

“Bij ons thuis, in de oude huiskamer in Amsterdam-Noord en later de eengezinswoning in Voorburg, zaten we altijd rond de radio als er een voetbalwedstrijd was. En dan werd er gezwegen, want er moest geluisterd worden. Naar Dick van Rijn, Bob Spaak of Jan Cottaar. Dat vond ik zo fascinerend. Dan werd er overgeschakeld naar Dick van Bommel in Leipzig en was het stil bij ons thuis. Niet veel later kwam de zwart-wittelevisie. Woensdagmiddag om half drie, na de Eurovisietune, werd overgeschakeld naar Wembley en sprak ingenieur Ad van Emmenes tot ons. Dat leek me zo avontuurlijk.”

Is dat avontuurlijke er nu nog?

“Nee. Nu is het totaal anders. Tv-commentaar is nu slechts het behang. Er zijn gewoon zoveel wedstrijden, zoveel commentatoren en zoveel zijn onherkenbaar.”

 

Het journalistieke leven begon met een briefje aan sportjournalist Herman Kuiphof, waarin je vroeg of je zijn koffers mocht dragen. Zoiets zou tegenwoordig volstrekt ondenkbaar zijn.

“Nou, ene Jan de Jong kwam een keer bij mij binnen lopen, toen ik chef-sport van de NOS was en zei: Ik wil hier komen werken. Ik vroeg wie hij was, of we een afspraak hadden. Nee, zei hij. Want dan zegt u toch nee, dus ik kom gewoon even langs om u te zeggen dat ik graag bij een instituut als Studio Sport wil komen werken. Ik vroeg hem wat hij zoal kon. Hij zei: Ik studeer economie in Delft, maar daar heb ik geen zin meer in. Waarop ik voorstelde dat hij het een paar maanden mocht proberen, maar zonder enige vergoeding, ook niet voor reiskosten. En tegenwoordig is Jan de Jong directeur van de NOS.”

 

Bleef het ook bij het dragen van koffers?

“Heb ik nooit gedaan. Kuiphof ging op de tribune zitten met een koptelefoon op zijn hoofd en zei vlak voor Engeland-Uruguay tegen mij dat ik maar een stukje moest schrijven. Dat had ik nog nooit gedaan. Maar ik heb vervolgens wat geschreven en daarna heb ik hem eigenlijk nooit meer gezien. Hij zat in een hotel, niet ver van Wembley. Ik zat in een soort studentenhuis bij Earls Court. De rest van het toernooi sprak ik Kuiphof alleen nog telefonisch. Bel het stukje maar door, zei hij dan. Naar de steno. Dat kent helemaal niemand meer. Ik publiceerde in De Sportkroniek, een officieel orgaan van de KNVB. Onleesbare stukjes, volgens mij. Ik had nog nooit een opstel geschreven en nu stond daar dus: door Kees Jansma. Dat vond ik zo geweldig. Tien jaar later, toen het wat beter ging met mij, heb ik Kuiphof weleens over mij horen zeggen: Die heb ik ontdekt. Vond ik wel mooi om te horen. En toen hij overleed, heb ik van zijn dochter die brief gekregen. Had ie bewaard.”

 

 

Bron tekst + Foto: panorama.nl