Mario Been

Mario Been Sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Een bijeenkomst met Mario Been is altijd succesvol. Mario kan boeiend vertellen over voetbal en natuurlijk vertelt hij vele leuke anekdotes uit zijn roemrijke carrière. Daarnaast vergelijkt hij, vanuit zijn positie als leiding gevend coach, topsport met het bedrijfsleven.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

    

   Mario Been (Rotterdam, 11 december 1963) is een Nederlands voetbalcoach en voormalig voetballer bij onder meer Feyenoord. Op zijn zevende levensjaar begon Mario met voetballen en al na een jaar sloot hij zich aan bij de jeugdopleiding van Feyenoord. In no-time werkte Mario zich als aanvallende middenvelder op naar het eerste elftal van Feyenoord.

    

   Mario Been liet voor het eerst van zich spreken op het WK onder de 20 jaar in Mexico 1983. Op dit toernooi groeide hij uit tot één van de betere spelers. In 1984 ontving hij de prijs voor grootste talent in de eredivisie, hij eindigde voor spelers als Gullit en Van Basten. Mario Been stond erom bekend dat hij graag grappen uithaalde en kreeg in de media de bijnaam Pietje Bel. Bij het Feyenoordpubliek stond Mario bekend als ‘Super Mario’ of ‘Mariodona’ van wegen zijn geweldige voetballende kwaliteiten. In 1988 vertrok hij voor een periode van 3 jaar naar het Italiaanse Pisa. Weer terug in Nederland speelde hij bij Roda JC en sc Heerenveen. Na een jaartje in Oostenrijk gespeeld te hebben verbond hij zich voor drie seizoenen aan Excelsior en daar beëindigde hij ook zijn loopbaan als voetballer. Hij speelde slechts één interland voor het Nederlands elftal.

    

   Als voetbalcoach was Mario tussen 2000 en 2004 assistent bij Feyenoord onder Bert van Marwijk, in deze periode won hij de UEFA cup. In het seizoen 2005/2006 was hij trainer van Excelsior en werd daar kampioen in de toenmalige Gouden Gids Divisie. Vanaf het seizoen 2006/2007 was hij succesvol coach bij eredivisieclub N.E.C. uit Nijmegen. In het seizoen 2009/2010 keerde Been terug bij zijn jeugdliefde Feyenoord. In de zomer van 2011 vertrok hij bij Feyenoord om een contract te tekenen bij de Belgische club Racing Genk. In 2014 werd hij na tegenvallende resultaten ontslagen.