Mario van der Ende

Mario van der Ende Sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Mario van der Ende is een Nederlands oud scheidsrechter en stond aan de top van het Europese scheidsrechtersgilde. Hoe Mario van der Ende zich in dat krachtenveld heeft weten staande te houden? Door het spel te lezen, aan te voelen en zichzelf nooit belangrijker te vinden dan spel en spelers. Door duidelijk en geloofwaardig te zijn. Door zich bij alles te realiseren dat één enkele beslissing het geheel in positieve maar zeker ook in negatieve zin op zijn kop kan zetten.

  Zo gaat hij ook om met een zaal, met een publiek. Inlevend, aanvoelend, inspirerend, motiverend, richting gevend, bijsturend en vooral genietend. Ja, genieten, dat doet Mario van der Ende.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

    

   Scheidsrechter, scheidsrechter en nog eens scheidsrechter. Ruim 500 wedstrijden in de Nederlandse competitie, een kleine 150 internationale wedstrijden, EK’s van 1992 en 1996, WK’s van 1994 en 1998, 2 Europese en 3 vaderlandse Supercups, 3 buitenlandse Cupfinales, uitverkiezing in 2004 tot Scheidsrechter van de (vorige) eeuw… hij heeft letterlijk en figuurlijk zijn partijtje meegefloten in de voetbalwereld.

    

   Hij zet zijn ongekende jarenlange – een kwart eeuw maar liefst – ervaring als scheidsrechter nu in als internationaal opleider van scheidsrechters. Ook was hij columnist in een toonaangevende voetbalkrant. In 2005 verscheen zijn boek ‘Gebroken doelpalen’. Die titel refereert aan de door hem geleide halve finale Champions League Real Madrid – Borussia Dortmund. Meer in het bijzonder aan één van de doelen die vlak voor de wedstrijd werd omgetrokken. Ja, hij heeft wat meegemaakt als scheidsrechter en is in die rol, binnen maar zeker ook buiten het veld, de meest uiteenlopende types, zeg maar gerust ego’s, tegen het lijf gelopen.