Pierre van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk Sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Pierre van Hooijdonk (Steenbergen, 29 november 1969) is een voormalig Nederlandse voetballer, die onder meer uitkwam voor NAC, Vitesse en Feyenoord. Pierre is een zeer interressante gastspreker met uitermate veel ervaring als analist.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

    

   In zijn eerste periode bij Feyenoord beleefde Van Hooijdonk grote successen, toen hij met zijn befaamde vrije trappen en acht goals een zeer groot aandeel had in de winst van de UEFA Cup in 2002. In 2004 werd hij voor het eerst in zijn carrière kampioen met Fenerbahçe; in 2005 won hij weer een titel met deze club.

    

   Pierre van Hooijdonk maakte in 1989 zijn entree in het betaalde voetbal bij RBC Roosendaal. Toen hij in zijn tweede seizoen 27 doelpunten in de eerste divisie maakte, kon hij bij zijn jeugdliefde NAC Breda een contract tekenen.
   Tijdens het seizoen ’93/’94 scoorde hij in elf eredivisiewedstrijden op rij, een record. Met de tussendoor gespeelde bekerwedstrijden meegeteld scoorde hij zelfs veertien wedstrijden op rij. Als speler van NAC maakte hij op 14 december 1994 zijn debuut in het Nederlands elftal. De aanvaller verwierf zich al snel de bijnaam ‘supersub’ door zijn sterke invalbeurten, onder meer op het WK in 1998. Het betekende de start van een glanzende loopbaan. Karel Aalbers haalde hem in 1999 naar Vitesse.

    

   Pierre van Hooijdonk speelde 46 interlands en maakte daarin 14 oranje-goals. Zijn interlanddebuut maakte hij in 1994 tegen Andorra. Merkwaardigerwijs stond hij slechts vijf keer in de basis; meestal werd hij gebracht als “super sub”. Meest memorabele wedstrijd -ook door hemzelf in een interview benoemd-, waarin hij deze status volledig waarmaakte, was de kwalificatiewedstrijd Wales-Nederland van 5 oktober 1996. Bij een 1-0 achterstand werd hij in de 71e minuut ingebracht, en boog binnen amper 3 minuten door 2 goals de stand om. Nederland won uiteindelijk met 1-3.

    

   Met het Nederlands voetbalelftal haalde hij de halve finale van het WK 1998. In deze wedstrijd tegen Brazilië werd hij in de slotfase van de verlenging (bij een stand van 1-1) in het strafschopgebied ten val gebracht door Júnior Baiano, maar Nederland kreeg (van de scheidsrechter uit de Verenigde Arabische Emiraten) geen penalty. Brazilië won uiteindelijk na strafschoppen.

    

   Van Hooijdonks belangrijkste interlandoptreden was waarschijnlijk de WK-kwalificatiewedstrijd in 2004 tegen Tsjechië, waarin hij beide Nederlandse goals maakte. Later dat jaar speelde hij zijn laatste interland, tegen Andorra.

    

   Na zijn actieve voetbalcarrière behaalde Pierre zijn trainersdiploma. Hij werd van februari t/m november 2011 assistent van Guus Hiddink bij het Turks nationale voetbalelftal. Sinds het seizoen 2013/2014 is hij samen met Patrick Lodewijks coach van Jong Feyenoord/Excelsior. Tegenwoordig is Pierre als analist aan het werk bij Sport 1 en zit hij vaak aan tafel bij Studio Voetbal.