Ruud Gullit

ruud gullit sportboekingen

Contact

  Over de spreker

   

  Ruud Gullit is bekend over de hele wereld, is een van Nederlands beste voetballers ooit en staat vermeld in de top 100 beste voetballers aller tijden. Een lezing van Ruud Gullit verveeld nooit en wordt altijd enthousiast ontvangen. Dankzij zijn kennis weet hij de onderwerpen van zijn presentaties haarfijn af te stellen op elke zakelijke bijeenkomst.

  Informatie

  Tel: 085 – 7821023

  Email: info@sportboekingen.nl

  Bel mij terug

   Biografie

    

   Ruud Gullit (echte naam: Rudi Dil) (Amsterdam, 1 september 1962) is een Nederlands voormalig voetballer met de bijnaam Zwarte Tulp. Hij won diverse grote prijzen zoals het EK en de Europacup I. Hij was onderdeel van de gouden generatie die in 1988 Europees Kampioen werd, en waarvan ook Marco van Basten en Frank Rijkaard deel uitmaakten. De tweevoudig wereldvoetballer van het jaar werd door Pelé in maart 2004 vermeld in de opgestelde Lijst FIFA 100 beste spelers.

    

   Ruud Gullit begon zijn carrière bij HFC Haarlem, waar hij debuteerde in het seizoen 1979/1980. Na 3 seizoenen bij Haarlem te hebben gevoetbald waarin hij degradeerde en promoveerde naar de Eredivisie, vertrok Ruud in 1982 naar Feyenoord. In 1985 vertrok Gullit naar PSV, hij kende daar een zeer succesvolle periode. Hij werd twee keer landskampioen, werd Eredivisiespeler van het jaar en won de gouden bal.

    

   Door een interview in het tijdschrift de Nieuwe Revu wist Gullit een transfer naar AC Milan te forceren, door het beleid van PSV te bekritiseren. Bij AC Milan vormde Gullit samen met Van Basten en Rijkaard het ‘Gouden Trio’. In zijn tijd met AC Milan won Gullit zowel met de club en als speler vele prijzen. Hij raakte na enkele seizoenen uit beeld bij AC Milan doordat er maar 3 buitenlandse spelers in de wedstrijdselectie mochten zitten. Ruud vertrok hierdoor naar Sampdoria. Gullit leidde in zijn eerste seizoen Sampdoria naar de derde plaats. Door het winnen van de bekerfinale tegen zijn oude ploeg AC Milan dwong hij weer een transfer af naar AC Milan. Veel gebruik werd er echter niet van hem gemaakt waardoor hij terugkeerde naar Sampdoria.

    

   Na acht jaar in Italië te hebben gespeeld vertrok Ruud Gullit naar Chelsea. Bij Chelsea ging hij de rol van trainer-coach vervullen. Nadat hij na drie seizoenen werd ontslagen stopte hij zijn carrière als speler.

    

   Op zijn negentiende verjaardag maakte Ruud Gullit zijn debuut voor het Nederlands elftal. Sinds zijn debuut liep Oranje 3 grote toernooien mis. Op het EK van ’88 was Oranje eindelijk weer van de partij. Door belangrijke goals van aanvoerder Ruud Gullit wist het Nederlands elftal het EK te winnen.

    

   Na zijn eerste seizoen als speler bij Chelsea werd hij in zijn tweede seizoen speler-coach van de club. na drie seizoenen Chelsea beëindigde hij zijn carrière als speler en ging hij in 1998 een jaar aan de slag als coach bij Newcastle United. na zijn tijd bij Newcastle bleef het stil rond Gullit tot hij in 2003 een jaar coach werd van Jong Oranje. In 2006 ging Ruud als coach aan de slag als trainer van Feyenoord maar hij stopte na een jaar na tegenvallende resultaten. Vervolgens was Ruud nog coach van de clubs LA Galaxy en Terek Grozny.